Pszenica zajmuje prawie połowę areału zbóż w Polsce. Ma jednak wysokie wymagania, więc jej uprawa nie należy do najłatwiejszych zadań na tym świecie! Zobaczmy, jakie warunki należy zapewnić, aby osiągnąć maksymalne plony tych pracowitych ziaren.
Jak wygląda uprawa pszenicy?
Jak więc przebiega uprawa pszenicy i na co zwracać uwagę? Podpowiadamy!
PH ziemi
Gleba jest ważnym elementem w uprawie pszenicy. Musi być bogata w składniki odżywcze, takie jak fosfor i potas, w ilościach odpowiednich dla każdego etapu rozwoju uprawy; potrzebna jest również miedź (potrzebna przy uprawach przedsiewnych), aluminium, mangan, wapń, cynk, magnez, azot – wszystkie te składniki różnią się w zależności od tego, jaki rodzaj uprawiasz! PH gleby dla pszenicy najlepiej powinno wynosić 6,5.
Jak zapewnić dobre plony?
Aby chronić naszą pszenicę przed chwastami, powinniśmy stosować herbicydy w postaci gotowych mieszanek. W ten sposób łatwiej będzie z nimi walczyć, gdy pojawią się w okresie jesiennym i wiosennym, ponieważ już wcześniej przygotowałeś swoje pole do tej walki wykonując kilka drobnych poprawek!
Aby zapobiec wzrostowi chwastów i zagłuszeniu upraw przez niepożądane rośliny wiosną, należy wykonać zabieg herbicydowy jesienią. W ten sposób zapewnimy sobie solidne plony z mocnymi korzeniami, które przetrwają wystarczająco długo, by znów nadeszła zima!
Czynniki decydujące o kolejności wykonywania zabiegów uprawowych w pszenicy ozimej to uprawa przedplonowa i metodyczna. Uprawa ścierniska po zbiorze zbóż, rzepaku i grochu; podstawowym celem orki jest szybkie przykrycie nasion chwastów płytką rolą.

Kiedy sadzić?
Najlepszy czas na sadzenie pszenicy różni się w zależności od miejsca zamieszkania w Polsce. Na południowym zachodzie można ją wysiewać od końca września do połowy października, ale północny wschód wymaga, aby była ona wysiana na początku września lub później, aby nie wywoływać negatywnych skutków, takich jak choroby i szkodniki wpływające na jakość roślin.
Aby uniknąć wzrostu chwastów, ważne jest, aby monitorować swoje uprawy pod kątem chorób i szkodników. W szczególności w przypadku jesiennej uprawy pszenicy ozimej zalecamy podjęcie kilku środków ostrożności, w tym zastosowanie w razie potrzeby zabiegów preparacyjnych. Warto wiedzieć, że środki ochrony roślin koniecznie trzeba stosować zgodnie z zaleceniami. Tylko wtedy są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska. Nic nie wolno robić na wyczucie i „na oko”, ponieważ może to być niezwykle niebezpieczne. Nie warto się narażać.