„Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”. To słynne słowa od starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często nazywanego ojcem zachodniej medycyny. Właściwie zwykł on przepisywać czosnek w leczeniu różnych schorzeń. Współczesna nauka potwierdziła ostatnio wiele z jego korzystnych skutków zdrowotnych.
Oto 5 korzyści zdrowotnych wynikających z czosnku, które są poparte badaniami na ludziach.
1. Czosnek zawiera związki o silnych właściwościach leczniczych
Czosnek to roślina z rodziny Allium (cebula).
Jest blisko spokrewniony z cebulą, szalotką i porem. Każdy segment główki czosnku nazywany jest ząbkiem. W jednej cebulce znajduje się około 10–20 ząbków.
Czosnek rośnie w wielu częściach świata i jest popularnym składnikiem kuchni ze względu na silny zapach i pyszny smak.
Jednak w historii starożytnej głównym zastosowaniem czosnku były jego właściwości zdrowotne i lecznicze.
Jego użycie zostało dobrze udokumentowane przez wiele głównych cywilizacji, w tym Egipcjan, Babilończyków, Greków, Rzymian i Chińczyków.

Naukowcy wiedzą teraz, że większość jego korzyści zdrowotnych wynika ze związków siarki powstających podczas siekania, kruszenia lub żucia ząbków czosnku.
Być może najbardziej znanym z nich jest allicyna. Jednak allicyna jest niestabilnym związkiem, który jest obecny tylko przez krótki czas w świeżym czosnku po jego pocięciu lub zmiażdżeniu.
Inne związki, które mogą odgrywać rolę w korzyściach zdrowotnych czosnku, to disiarczek diallilu i s-allilocysteina.
Związki siarki z czosnku dostają się do organizmu z przewodu pokarmowego i przemieszczają się po całym organizmie, gdzie wywiera silne działanie biologiczne.
PODSUMOWANIE
Czosnek to roślina z rodziny cebul, uprawiana ze względu na swój charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne. Zawiera związki siarki, które, jak się uważa, przynoszą pewne korzyści zdrowotne.
2. Czosnek jest bardzo pożywny, ale ma bardzo mało kalorii
Kaloria za kalorię, czosnek jest niesamowicie pożywny.
Jeden ząbek (3 gramy) surowego czosnku zawiera:
- Mangan: 2% dziennej wartości (DV)
- Witamina B6: 2% DV
- Witamina C: 1% DV
- Selen: 1% DV
- Błonnik: 0,06 grama
- Przyzwoite ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1
Zawiera 4,5 kalorii, 0,2 grama białka i 1 gram węglowodanów.
Czosnek zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych. W rzeczywistości zawiera trochę prawie wszystkiego, czego potrzebujesz.
PODSUMOWANIE
Czosnek jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych.
3. Czosnek może zwalczyć choroby, w tym przeziębienie
Wiadomo, że suplementy czosnku wzmacniają działanie układu odpornościowego.
Jedno duże, 12-tygodniowe badanie wykazało, że codzienny suplement czosnku zmniejszył liczbę przeziębień o 63% w porównaniu z placebo.
Średnia długość trwania objawów przeziębienia również zmniejszyła się o 70%, z 5 dni w grupie placebo do zaledwie 1,5 dnia w grupie czosnku.
Inne badanie wykazało, że wysoka dawka dojrzałego ekstraktu czosnku (2,56 gramów dziennie) zmniejszyła liczbę dni chorych na przeziębienie lub grypę o 61%.
Jednak w jednym przeglądzie stwierdzono, że dowody są niewystarczające i potrzebne są dalsze badania.
Pomimo braku mocnych dowodów warto spróbować dodać czosnek do diety, jeśli często się przeziębiasz.
PODSUMOWANIE
Suplementy czosnku pomagają zapobiegać i zmniejszać nasilenie powszechnych chorób, takich jak grypa i przeziębienie.
4. Aktywne związki czosnku mogą obniżać ciśnienie krwi
Choroby sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca i udary, są największymi zabójcami na świecie.
Wysokie ciśnienie krwi, czyli nadciśnienie, jest jednym z najważniejszych czynników wywołujących te choroby.
Badania na ludziach wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
W jednym badaniu 600–1500 mg dojrzałego ekstraktu czosnku było tak samo skuteczne jak lek Atenolol w obniżaniu ciśnienia krwi w okresie 24 tygodni.
Dawki suplementów muszą być dość wysokie, aby przyniosły pożądane efekty. Potrzebna ilość to około czterech ząbków czosnku dziennie.
PODSUMOWANIE
Wydaje się, że duże dawki czosnku poprawiają ciśnienie krwi u osób ze znanym nadciśnieniem. W niektórych przypadkach suplementy mogą być tak samo skuteczne, jak zwykłe leki.
5. Czosnek poprawia poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca
Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL.
W przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu suplementy czosnku wydają się zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego i / lub LDL o około 10–15%.
Patrząc konkretnie na LDL („zły”) i HDL („dobry”) cholesterol, czosnek wydaje się obniżać LDL, ale nie ma wiarygodnego wpływu na HDL.
Wysokie poziomy trójglicerydów są kolejnym znanym czynnikiem ryzyka chorób serca, ale czosnek wydaje się nie mieć znaczącego wpływu na poziom trójglicerydów.
PODSUMOWANIE
Wydaje się, że suplementy czosnku obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Wydaje się, że nie ma to wpływu na cholesterol HDL i trójglicerydy.